Wat te doen als de beugel stuk is?

Mijn beugel is beschadigd, maar ik kan niet snel naar de ortho komen?

Wat moet je doen als je op vakantie bent of om een andere reden niet snel bij de orthodontist kan komen? Dan is het handig om in bepaalde situaties te weten hoe je problemen met je beugel zelf kan verhelpen. Hieronder staat beschreven wat verstandig is om te doen:

Er zijn twee hoofdsoorten beugels: “losse”(uitneembare) beugels en vaste beugels. Een vaste beugel is aan de tanden en kiezen bevestigd en je kan hem niet zelf uit doen. Het is belangrijk goed te kijken welk onderdeel van uw apparatuur precies beschadigd is.

Hieronder staan de volgende onderwerpen:

  • Slotje(s) los
  • Uitstekende/prikkende draad
  • Er ontbreekt een elastiekje
  • De ring(band) om de kies zit los
  • De ring om de kies zit wel vast, maar het buisje waar de draad doorheen zit is van de ring om de kies afgebroken
  • Een draadstuk van mijn losse beugel is gebroken.
  • Een losse spalk.
+Beschadiging bij vaste beugels:

-Geen pijn

Als er een of meer slotjes los zijn, zijn de tanden met losse slotjes niet meer verbonden met de beugel en heeft de beugel geen effect meer op die tanden. Dit is niet erg en je kan het rustig laten zitten tot bijvoorbeeld een volgende afspraak, of tot thuiskomst na de vakantie. Het is wel zinvol om telefonisch of per email door te geven dat er een(of meer) slotjes los zijn geraakt, zodat we extra tijd voor de reparatie kunnen vrijhouden op de eerstvolgende afspraak.


-Wel pijn

Dek het scherpe stukje af met was, of een propje suikervrije kauwgom. Ook kan je proberen het (gekleurde) elastiekje of waarmee het slotje aan de draad vast zit op te tillen, zodat het slotje loskomt van de draad en je het slotje kan verwijderen. Het slotje hoef je niet te bewaren. Je kunt een afspraak maken voor reparatie. Op werktijden kan je zonder afspraak langskomen om je van het ongemak af te laten helpen. Voor het plaatsen van een nieuw slotje is soms wel een nieuwe afspraak nodig.

+Uitstekende/prikkende draad:

Met een dikke nagelschaar of een ander klein tangetje kan je het uitstekende deel afknippen achter het laatste slotje waaraan de draad nog vastzit. Houd er rekening mee, dat dit deeltje bij het knippen kan wegschieten? Het is raadzaam om het af te knippen stukje met een vinger of duim af te schermen. Als afknippen niet lukt, kan je het scherpe deel afdekken met was of een propje suikervrije kauwgom en het op werktijden af laten knippen in de praktijk. Hiervoor is geen aparte afspraak nodig. Je kan zo binnenlopen met de pijnklacht en dit melden bij de secretaresse. Je wordt dan zo spoedig mogelijk geholpen.

+Er ontbreekt een elastiekje:

Dit kan geen kwaad op korte termijn. Je kan zonder afspraak langskomen op de praktijk, binnen werktijden, om er een nieuw elastiekje op te laten zetten.

+De ring(band) om de kies zit los:

-Bij pijnklachten, of als je niet in staat bent om binnen 1 week een afspraak te maken: Knip de boog, die eindigt in het slot op de band, door met een dikke nagelschaar of een ander klein tangetje. Doe dit zo dicht mogelijk bij het laatste slotje. Schuif nu het losse ringetje (met afgeknipt draadstukje) omhoog van de kies af. Bewaar het ringetje en neem dit mee naar de volgende afspraak. Als het ringetje verwijderd is, doet de rest van de apparatuur gewoon nog zijn werk. Als dit op vakantie gebeurt, kan er een afspraak gemaakt worden als u weer terug bent. Bij de eerstvolgende afspraak zetten we de ring weer vast. Zou u telefonisch of per email willen doorgeven dat er tijd moet worden ingeruimd voor een reparatie?

+De ring om de kies zit wel vast, maar het buisje waar de draad doorheen zit is van de ring om de kies afgebroken:

Je kan de draad doorknippen voor het laatste slotje. De boog die over het verhemelte loopt is los van de ring. Deze boog is niet standaard bij elke beugel aanwezig. De boog die loopt over het gehemelte van de ene ring naar de andere, is dan uit het kokertje geschoven aan de binnenkant van de kies: Het uiteinde van deze boog is stomp. U kan dit stompe uiteinde iets naar achteren buigen en van achteraf terugduwen in het kokertje. De draad klemt zichzelf weer vast. Als dit niet lukt, kan u zonder afspraak langskomen op de praktijk, tijdens werktijden.

+Mijn losse beugel is beschadigd:

Een draadstuk is gebroken: Je kan het prikkende draaddeel afknippen en zo nodig bijvijlen met een nagelvijl. Probeer de beugel zoveel mogelijk te dragen tot een nieuwe afspraak gemaakt is. U kan ook binnen werktijden langskomen. Een afspraak is niet nodig.

Er is een stukje kunsthars afgebroken: Als dit geen pijn doet kan de beugel gedragen worden tot de volgende afspraak. Als het wel pijn doet kan het scherpe stukje voorzichtig worden bijgevijld met een nagelvijltje.

Een draadstuk van de beugel is verbogen, mijn beugel past nu niet meer: De beugel mag nu NIET gedragen worden. Probeer niet zelf het draaddeel recht te buigen, maar kom langs om het te laten herstellen.

+Mijn spalkje zit los:

Als het spalkje los zit kunnen tanden verschuiven. Daarom is het belangrijk om direct de doorzichtige nachtbeugel elke nacht in te doen. Als een lijmbolletje weg/los is kan je een afspraak maken met de praktijk voor reparatie. Ook is er een inloopspreekuur van 13.00 tot 13.15 uur voor kleine reparaties. Eventueel kan de tandarts dit ook repareren. Als de spalk los is èn verbogen, kan deze worden afgeknipt als het verbogen deel prikt of uitsteekt. Er zal dan een afspraak gemaakt moeten worden voor een nieuwe spalk.

De rekening

Uw rekening is opgebouwd uit de verrichtingen die wij tijdens de behandeling hebben uitgevoerd. Bij elke verrichting hoort een code en een vasttarief dat door de Nederlandse Zorgautoriteit is vastgesteld.

Meer over de rekening