Soorten beugels

Specialistisch maatwerk

Een beugel is specialistisch maatwerk, helemaal aangepast op de correctieve behandeling van de kaak, tanden en kiezen. Er zijn twee hoofdgroepen beugels; een vaste- en losse beugels. Wanneer en hoeveel een beugel gedragen moet worden verschilt per persoon en per beugel. Dit wordt bij het plaatsen uitgelegd.

Vaste beugel a.k.a. 'slotjes'

Deze apparatuur heet zo omdat het is vastgelijmd op de tanden en kiezen. De slotjes zijn er in een metalen en doorzichtige uitvoering. Alleen de orthodontist of de ortho-assistent kan zo’n beugel veilig verwijderen. De beugeldraad die door de slotjes loopt is vastgeklemd in de slotjes met elastiekjes of klepjes. De beugeldraad zorgt voor de tandverplaatsing.

Weetje: de tanden kunnen een paar dagen gevoelig zijn als de beugel net geplaatst is of na een controlebeurt. Deze gevoeligheid gaat vanzelf weer over en duurt meestal 2 tot 3 dagen.

De onzichtbare beugel

De Invisalign beugel bestaat uit een serie op maat gemaakte doorzichtige opeenvolgende plaatjes. Deze sturen de tanden en kiezen naar de gewenste positie.

De activator a.k.a. 'de blokbeugel'

Deze beugel zorgt ervoor dat de boven en onderkaak beter boven elkaar gaan passen zodat een grote overbeet kleiner kan worden. De snelheid waarmee de overbeet verdwijnt is meestal circa 1 millimeter per maand.

Weetje: soms gaat de beugel in het begin ’s nachts uit. Dat komt omdat je tong en wangen er nog aan moeten wennen. Je wangen of kaakspieren voelen de eerste twee weken ook een beetje stijf. Dat is heel gewoon.

Wanneer mag deze beugel er even uit?

  • Bij lees- en spreekbeurten op school
  • Bij het sporten
  • Bij het tandenpoetsen
  • Bij het bespelen van een blaasinstrument.

De buitenbeugel

De buitenbeugel trekt via de nek of schuin via het hoofd de eerste grote ‘blijvende’ kiezen in de bovenkaak iets naar achteren en iets omhoog. Daardoor ontstaat er in de tandboog meer ruimte.

Weetje: vaak wordt deze buitenbeugel gebruikt in combinatie met een losse of een vaste beugel.

De bovenbeugel a.k.a. 'het plaatje'

Deze wordt vaak gebruikt om de tanden op de plaats te houden na een behandeling met een slotjesbeugel of om enkele tanden een klein stukje te verplaatsen.